Dr. Tallér Zsófia:

proaktív life coach, az IAC (International Association of Coaching) Magyarországi Tagozatának tagja, habilitált egyetemi tanár, zeneszerző

Aktív zeneszerzőként, színházi- és filmes szakemberként, habilitált egyetemi tanárként közel 30 éve foglalkozom emberekkel. Szakmai munkám mind a zeneszerzés, mind a színházi-filmes, ill. a tanári tevékenységemben szorosan kötődik az emberi lélek megfigyeléséhez, elemzéséhez. Egyedi coaching metodikámba integrálom mindazt a speciális kreatív és személyiség-elemzői tudást, tapasztalatot és képességet, melyet az évek során megszereztem.

Gerincbetegként a Doctorfit rendelő kiváló szakemberei segítségével és a rendelő filozófiája mentén felépülve, azzal coachként szakmailag is azonosulva hiszek a mozgás mentális és fizikai gyógyító erejében, emellett hiszek abban, hogy a személyiség fejlesztésével fizikai állapotunk és lelkiállapotunk is pozitív irányban befolyásolható. A fizikum edzésének fontos kiegészítője a mentális edzés, ha e két tevékenységet beépítjük mindennapjainkba, komoly eredmény érhető el az életminőségünk javulása terén.

A mozgásszervi betegek számára a proaktív gerinc-coaching folyamattal megkönnyíthető:

 • az új élethelyzet elfogadása
 • a betegséggel járó fizikai és lelki megpróbáltatásokkal való küzdelem
 • az orvossal, gyógytornásszal, masszőrrel, edzővel való kommunikáció
 • az egészségi állapottal járó változásnak a környezettel (családdal, munkahellyel) való elfogadtatása, annak eredményes kommunikálása
 • a mindennapok menedzselése
 • a veszteségélmény, kiszolgáltatottság élmény leküzdése
 • az egészségügyi segítségkérés lehetőségeinek feltérképezése, kiaknázása
 • pozitív jövőkép újbóli felépítése, megteremtése
 • a stressz kezelése

A SERENITAS mentálhigiénés szolgáltatást 2019-ben alapítottam. Két fő profilunk a gerinc-coaching és a női életszerepek, női életszakaszok támogatásának coachingja, de ezek mellett bármely életvezetési probléma megoldásában segítünk, nőknek, férfiaknak, családoknak egyaránt. Munkám során kiemelten és tudatosan figyelek a kompetenciahatáraimra, ügyfeleimet pszichoterápiába javaslom, ha annak szükségét látom.

Fontosnak tartom, hogy tükröt tartsak saját magam elé is. Folyamatosan dolgozom saját személyiségem fejlesztésén, szenvedélyesen keresem a tanulás, fejlődés lehetőségét.

Nem ígérek azonnali változást, azonnali megoldást, nem adok el instant boldogság-kapszulákat. A hozzám fordulóknak az elgedettség-élmény elérésében, a saját maguk életébe való felelős megérkezésben, útkeresésben segítek tudásommal, tapasztalatommal, emberszeretetemmel.
Jó hír: az elégedettség tanulható!

További információ és ingyenesen letölthető, részletes tájékoztató: www.serenitas.hu
Bejelentkezés online és a +36 70 216 6655-ös telefonszámon

 • Life Coach tanúsítvány, ProBona Coaching and Training Center
 • Mindfulness tanfolyam, Dr. Nyitray Kornélia orvos, MBCT tanár vezetésével
 • Gestalt terápia alapképzés és önismereti training, Magyar Gestalt Egyesület
 • Zeneelmélet tanári diploma, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola
 • Zeneszerző diploma, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola
 • Doktorátus, Színház- és Filmművészeti Egyetem
 • Habilitáció, Színház- és Filmművészeti Egyetem

Hitvallás:

„Egészségügyi coachként szakmai tudásom mellett személyes életutamat is felhasználom ahhoz, hogy a gerincbetegek számára specializált segítséget nyújtsak. Tizenöt évvel ezelőtt kezdődött gerincbeteg "karrierem", széleskörű tapasztalatom van a különféle terápiákban, a megoldáskeresésben, egészen a műtétig és az abból való felépülésig, rehabilitációig. Az évek során sok kitűnő szakember támogatott utamon, akiknek ezért nagyon hálás vagyok, de a végleges megoldást Erbszt András doktor úr és a Doctorfit rendelő csapata hozta el, nekik köszönhetően jutottam vissza az aktív, élhető mindennapokhoz. Az elmúlt évek alatt sokszor lett volna szükségem valakire, akivel megoszthattam volna a betegséggel kapcsolatos kételyeimet, a beszűkült mozgással, sok fájdalommal járó szorongásaimat, aki segített volna az elvesztett aktivitással járó állapotra való berendezkedésben, akivel a nehézzé vált mindennapok gondjait megbeszélhettem volna. Nem egyszerű elfogadni a könnyen múló, egy-kéthetes náthák, influenzák tapasztalatai után egy akár féléves, éves hosszra is elhúzódó beteg állapotot, a veszélyérzetet, nem könnyű mindezt türelemmel és derűvel viselni, nem könnyű a környezetünkkel sem elfogadtatni a változást. Nem könnyű mások előtt felvállalni a tényt, hogy betegséggel küzdünk. Ez az élményanyag vezetett ahhoz az elhatározáshoz, hogy eddigi tapasztalataimat mások javára fordítva proaktív life coachként tegyem hasznossá magam, kifejezetten gerincbetegek számára.”

A gerinc-coachingról:

Mi a coaching, hogyan dolgozik a coach?

A coaching meghatározott szempontrendszer és módszertan szerint vezetett, egyénre szabott, strukturált fejlesztő beszélgetések- és cselekvések sorozata, melynek célja a személyes erősségek, készségek fejlesztése, a problémás helyzetek megoldásában való elakadások megszüntetése, a változásokhoz való sikeres alkalmazkodás, valamint a stressz- és problémakezelésben való gyors, eredményes előrelépés segítése.

A coaching olyan rendkívül eredményes, költséghatékony személyes fejlesztő módszer, amelynek célkitűzése, folyamata, időbeli- és pénzbeli ráfordításigénye egyaránt áttekinthető, kontrollálható. A coaching folyamata egy "elég jó" megoldás kidolgozását és megvalósítását katalizálja. A megoldást a gondolkodás- és cselekvésbeli változások hozzák.

A coach a beszélgetések alkalmával segít a probléma azonosításában, fejleszti az ügyfél önismeretét, megerősíti készségeit, segít, hogy a kliens megfogalmazza és megvalósítsa céljait. A coaching végére a tudatos és hatékony problémamegoldás módszere is elsajátítható.

A standard coaching folyamat heti, maximum kétheti rendszerességgel ismétlődő találkozások összessége. Az időpont a coach és az ügyfél közös megegyezésével előre egyeztetett, de a pszichoterápia metódusával ellentétben itt nem szükséges a teljes folyamat hosszára meghatározni egy végig érvényben lévő, heti fix alkalmat.

Az eredményes folyamat megvalósulásához elengedhetetlen az ügyfél fegyelmezett, együttműködő jelenléte, a megbeszélt találkozásokra való pontos érkezés, a coach által feladott otthoni feladatok teljesítése.

A coachot az üléseken elhangzottakkal kapcsolatban teljeskörű titoktartás köti.

Miért jó gerincbetegként coachingba járni?

A gerincbetegséggel járó nehéz élethelyzet leglényegesebb velejárói mindenek előtt a fájdalmak, a mozgáskorlátozottság, a tehetetlenségérzet, a kiszolgáltatottság, a bizonytalan jövőkép, a sokismeretlenes gyógyulási folyamat, a veszélyérzet, a hosszadalmas gyógyulási idő, illetve az eddigi életszerepek csorbulása, elvesztése. Ezek összességében nagyon jelentősen növelik a stresszt. Tudvalévő, hogy a gerincbetegségek egyik legelső kiváltó okaként tartjuk számon a stresszhatást; aki gerincbetegséggel küzd, azt minden valószínűség szerint már hosszabb ideje jelentős stressz éri.

Látható tehát, hogy mennyire lényeges feladat a gerincbetegek gyógyulási folyamatában a stressz tudatos és hatékony csökkentése. A gerincbetegek támogatásának coachingfolyamata tehát leginkább a stresszoldást célozza, a tudatos stresszkezelési módszereket segíti megtalálni az ügyfeleknek.

Elengedhetetlen, hogy a beteg felismerje és elismerje saját szerepének fontosságát a gyógyulási folyamatban. A sodródás és csakis a külső segítségre való hagyatkozás nem támogatja felépülést. Ahhoz, hogy mindent meg tudjunk tenni saját egészségünk érdekében, felelősséget kell vállalnunk saját életünk felett. Ehhez alapvető mentális változásra van szükség, melyet a coaching során el tudunk érni.

Proaktív life coachunk, Dr. Tallér Zsófia munkáját saját élménye teszi igazán hatékonnyá, hiszen maga is a Doctorfit rendelőben gyógyult meg gerincbetegségéből. Munkájának szakmai támogatója dr. Erbszt András, a Serenitas coaching hivatalos partnere a Doctorfit Gerincambulancia.

További információ: www.serenitas.hu

Bejelentkezés: a Doctorfit online időpontfoglalási rendszerén és a +36 70 216 6655 telefonszámon

Munkatársaink